Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 april, 2024 - 15:50Uppdaterad: torsdag, 11 april, 2024 - 12:16

Om inte hunden är registrerad kan det bli extra räkning för ägaren

Märkning och registrering av hundar i det så kallade hundregistret blev obligatoriskt från och med januari 2024. Registreringen av hundarna övervakas aktivt. Om hundinnehavaren inte har följt lagen och registrerat sin hund kan påföljden vara en tillsynsavgift. 

Alla hundar ska vara registrerade hos Livsmedelsverket. Även eventuella byten av innehavare, om hunden försvunnit och sedan hittats samt sedan när hunden dör ska anmälas i registret. 

De behöriga myndigheterna övervakar att bestämmelserna om identifiering och registrering av hundar följs, det kan till exempel vara olika veterinärer. Om de upptäcker att en hund inte är registrerad ges en uppmaning om att hunden ska införas i Livsmedelsverkets register. Avgiften för den extra tillsynen som görs av en kommunalveterinär är 150 euro.

Uppdaterat 11.4.kl.12:15: Årtalet då registrering blev obligatoriskt har korrigerats, det korrekta årtalet är 2024.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »