Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2023 - 13:46Uppdaterad: onsdag, 11 oktober, 2023 - 14:13

Hundar ska anmälas till Livsmedelsverket

Alla hundar som bor i landet ska anmälas till Livsmedelsverkets hundregister senast den sista december i år. 

I hela landet finns det uppskattningsvis 800 000 hundar och hittills har ungefär tio procent anmälts till myndighetens register. 

Enligt Livsmedelsverket har 299 hundar anmälts till registret från Åland. 

- Alla känner inte nödvändigtvis till skyldigheten att anmäla äldre hundar före årets slut. Valpar ska anmälas till registret senast vid tre månaders ålder. Vi hoppas att ingen längre skaffar en valp som inte har anmälts till myndighetsregistret, säger Terhi Jääskeläinen, specialsakkunnig vid Livsmedelsverkets enhet för djurens välfärd och identifiering. 

Den som skaffar hund bör försäkra sig om att säljaren har anmält valpen till registret. Man kan be säljaren om ett intyg till exempel som en skärmdump. Det är också möjligt att fråga om ett visst mikrochip har anmälts till registret eller inte av kundtjänsten för hundregistret. 

Här finns Livsmedelsverkets hundregister.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »