Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 april, 2021 - 16:47Uppdaterad: onsdag, 7 april, 2021 - 17:09
  • Finansminister Roger Höglund. Arkivbild.

Offentliga Ålands underskott är 35 miljoner

Kommunerna visar för 2021 hittills ett minus på 15 miljoner och landskapet minus 20 miljoner vilket gör att det offentliga Åland har ett underskott på 35 miljoner euro.

- Det finns en finansieringsprinicp som säger att det man påför från landskapet ska finansieras genom utökade landskapsandelar så att kommunerna inte ska bli utarmade. Det har väl fungerat så där skulle jag säga, och inte alla gånger ens sådär, säger finansminister Roger Höglund (C).

I och med de stora underskotten hos både kommunerna och landskapet säger han att det offentliga Åland inte räddas av att man skjuter pengar från den ena kassan till den andra.
- Man måste i stället se över de kostnader man har, säger Roger Höglund.
En arbetsgrupp är tillsatt för att göra en översyn av den lagstiftning som varit fördyrande för kommunerna. En rapport ska vara inlämnad i maj.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »