Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 oktober, 2023 - 10:21Uppdaterad: tisdag, 24 oktober, 2023 - 17:26
  • Även fritidsfiske ska registreras i framtiden. Arkivbild.

Också fritidsfiskares fångster av kvoterade arter ska registreras enligt nya EU-regler

All fångst av arter som regleras genom EUs fiskekvoter, även den från fritidsfiske ska registreras digitalt, striktare kontroll av större fiskefartyg och mera standardiserade regler inom EU. Det är några av delarna i EU parlamentets nya regler för kontroll av fiske som nu godkänts.

Enligt ett pressmeddelande från EU är den nya lagen till för att kunna samla in bättre data och på så vis bättre kunna besluta bland annat om nya kvoter. 

Alla kommersiella fiskefartyg ska också ha någon form av spårningsutrustning så att de kan följas av myndigheter, detta krav ska dock vissa småskaliga aktörer kunna få undantag för fram till 2030. 

I framtiden ska också fritidsfiskare registrera sin fångst, det ska ske digitalt genom system som upprättas antingen av EU-kommissionen eller nationella myndigheter. De nya reglerna har en övergångstid på ett par år. 

Rättelse: Beslutet gäller bara arter som regleras inom EU, alltså strömming, lax, vassbuk, torsk och rödspätta.

Näringsminister Fredrik Karlström säger till Ålands Radio att han tror att med en övergångstid kommer beslutet kunna hanteras.
- EU:s fiskerikontrollförordning är aldrig någonting roligt, det skapar mycket administration och byråkrati. Jag ska inte säga hur det faller ut men vår förvaltning är smidig på att hitta praktiska lösningar och göra det så det blir hanterbart, säger Fredrik Karlström
 

Här kan du läsa hela pressmeddelandet från EU. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »