Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 september, 2024 - 06:00Uppdaterad: torsdag, 19 september, 2024 - 06:00

Ob och PÅ kritiserar planerna på Axferries – vill inte ge makten åt Finland  

Det var blandade omdömen när lagtinget på onsdagen debatterade bildandet av Axferries i samband med förslaget på tredje ändringsbudget.  

Moderat samling och Hållbart initiativ är försiktigt positiva även om de konstaterade att många frågor kring upplägget kvarstår. Obunden samling och Pro Åland kan däremot inte acceptera planerna.  

Obunden samling har lämnat in en budgetmotion där de motsätter sig att Viggen och Alfågeln överförs till rederiet på grund av konkurrensskäl. De kräver också att landskapsregeringen ska ha en majoritet av aktierna och inte dela lika med Finferries. Veronica Thörnroos vill å sin sida inte att landskapsregeringen överhuvudtaget ska blanda in det statliga bolaget och hon efterlyste motiven till att Finferries vill etablera sig på Åland.  
– Jag tycker helt enkelt inte om att vi ger bort rättigheten över vårt eget vatten till Finland, sa hon.  

Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) bad under debatten Thörnroos att tala klarspråk istället för att komma med insinuationer.

Debatten om ändringsbudgeten fortsätter på måndag.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »