Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 december, 2016 - 10:09
  • Landskapsregeringen har skrivit till statsministern om Sote-reformen. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Nytt brev till statsministern om Sote-reformen

En oberoende utredare bör tillsättas för att föreslå lösningar så att Ålands självstyrelse och finansieringen av rikets social- och hälsovårdsreform kan anpassas till varandra.

Lösningen skall handla om överföring av beskattningsbehörighet till landskapet. Det skriver landskapsregeringen i ett nytt brev till statsminister Juha Sipilä, centern. Från åländsk sida vill man också att utredarens arbete skall koordineras med Ålandskommitténs arbete för ny utvecklad autonomi för Åland. Eftersom utredaren inte hinner bli klar tills riksregeringen lämnar sin lagproposition om den så kallade Sote-reformen till riksdagen, vilket väntas ske i januari, så vill landskapsregeringen ha en skrivning i propositionen att man skall återkomma till riksdagen med en lösning för Ålands del. Brevet till statsministern gick iväg i går och har skickats för kännedom också finansminister Petteri Orpo, samlingspartiet, familje- och omsorgsminister Anu Vehviläinen, centern, och kommunikations- och ålandsministern Anne Berner, centern, samt till understatssekreterare Tuomas Pöysti och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »