Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 september, 2024 - 11:39Uppdaterad: måndag, 30 september, 2024 - 12:46

Nyan: Fusk och felaktiga examina på Gritlab

IT-utbildningen Gritlab har gett 45 studenter yrkesexamen utan avlagda yrkesprov, rapporter Nya Åland.

Tidningen har granskat utbildningen som är ett samarbete mellan Paf, landskapsregeringen och Ålands yrkesgymnasium. Eleverna ska granska varandras arbete och flera tidigare elever berättar om utbrett fusk för tidningen. 

– Det går lätt att, som i en dokusåpa, gå ihop i en grupp som godkänner varandra. I en grupp av 70 personer så räcker det med att vara ett team på ett tjugotal elever, säger en person till tidningen. 

Efter utbildningen har 45 studenter fått yrkesexamen i informations- och kommunikationsteknik, något som inte borde vara möjligt enligt landskapsregeringens jurist Laura Korpi. 

– För att få en yrkesexamen måste du visa kunnande via yrkesprov. Det går inte att få en sådan här examen bara för att du har gått Gritlab, säger Korpi.  

Kim Gylling, tillförordnad rektor på yrkesgymnasiet medger att man begått fel vad gäller examinationen och säger till tidningen att man kommer att behöva justera utbildningen ifall den i fortsättningen ska ge examen. Anna-Lena Svenblad, ansvarig för Gritlab på Paf menar dock att landskapsregeringens jurist har fel och att utbildningen motsvarar Ålands yrkesgymnasiums IT-utbildning. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »