Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 december, 2023 - 16:00Uppdaterad: måndag, 11 december, 2023 - 17:29

Nya LR vill ha större skatteintäkter, stärkt civil beredskap och vindkraftsauktioner

Regeringsprogrammet har nu presenterats. Det heter “Ett öppet, tryggt och framtidssäkrat Åland” och består av 40 punkter.

Den nya regeringen Sjögren vill strukturera och stärka den civila beredskapen för att förebygga kriser och i punkten om havsbaserad vindkraft vill man att projektet Sunnanvind ska framta kriterier för en auktion av åländska havsområden under 2025, något man ska anlita en särskild expertis till.

Bland punkterna kan man läsa om att skärgården måste tillgängliggöras bättre, både för fast bosatta och besökare. Man vill inleda en långsiktig anskaffning av nya fartyg och målet är att ha fått fem nya, frigående, fartyg till skärgården fram till 2035. Dessutom ska det bli åtta nya linfärjor eller mindre frigående färjor. Den nya regeringen vill ta fram en modell för en färjeprototyp, som ska vara anpassad för den åländska skärgården, med det man kallar modern standard beträffande utsläpp, säkerhet, servicenivå, lastkapacitet och tillgänglighet och för att kunna göra det vill regeringen få extra anslag från riket.

Regeringen skriver även att relationen mellan den offentliga ekonomin och den privata sektorns andel behöver ändras så att den privata sektorn växer för att säkra de offentliga finanserna. Målet för regeringen är att balansera ekonomin under perioden 2025-2030, genom minskning av kostnader och ökning av intäkter. Något som regeringen skriver att man prioriterar högt är att få mer skatteintäkter till landskapet. 

Läs hela regeringsprogrammet eller se regeringens presskonferens.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »