Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 mars, 2018 - 10:23Uppdaterad: tisdag, 20 mars, 2018 - 16:37
  • Nya idéer behövs för att locka läkare till Åland. Foto: Ida Jansson.

Nya lösningar behövs när AT-läkare försvinner

All svensk AT-tjänstgöring upphör om lagen som föreslås träda i kraft i Sverige i juli 2020 blir verklighet. Det skulle betyda att läkarbristen på Åland blir större.

- Vi behöver tänka helt nytt för att locka läkare till Åland, sa socialminister Wille Valve, moderat, i lagtinget i går.

- Tänk utvecklad fästingforskning och professur i beroendeforskning vid högskolan, sade Valve när han talade om hur Åland i framtiden ska kunna konkurrera på den globala arbetsmarknaden.

Socialdemokraternas Tony Wikström frågade om det finns någon möjlighet att införa ett så kallt dyrortstillägg för att locka läkare till Åland. Valve svarade att det kan bli tal om att öppna plånboken, men då bör man göra ett väl avvägt beslut och koncentrera pengarna på en åtgärd som kan lyfta konkurrenskraften.

På torsdag ska Valve ta upp frågan om AT-läkarna med sina svenska kollegor då det nordiska ministerrådet håller möte, men han sade till lagtinget i går att man nog får ställa in sig på att lagförslaget i Sverige kommer bli verklighet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »