Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 maj, 2022 - 05:50Uppdaterad: måndag, 16 maj, 2022 - 05:59

Ny beredskapslag ska möta hybridhot

Nu vill riksregeringen bredda beredskapslagen så att den också ska vara tillämplig vid så kallade hybridhot, såsom cyberattacker eller hot mot gränssäkerheten.

Frågan har aktualiserats i och med det förändrade säkerhetsläget, speciellt i samband med Finlands Nato-ansökan som nu ser ut att komma allt närmare. Landskapsregeringen har fått ge sin syn på frågan i ett utlåtande till grundlagsutskottet. Lantrådet Veronica Thörnroos (C) säger att man stöder det arbete som görs för att kunna agera mot hybridhot men att den problematik som blev extra tydlig under pandemin kvarstår.
– Problemen kopplade till självstyrelselagen är fortsatt att det inte klart och tydligt står vad som gäller när beredskapslagen är aktiverad. Det är samma diskussion som pågått under flera års tid i samband med covid-19. Det är inte tydligt vem som har rätt att till exempel stänga en skola, säger hon.

Förr eller senare måste frågan tas tag i och hanteras, enligt lantrådet.
– Jag tror det är mera bråttom att Finlands regering skaffar sig lagstöd för att möta hybridhot, men vi tycker ändå att vi behöver påtala problematiken ånyo, säger Veronica Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »