Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 maj, 2020 - 10:22Uppdaterad: tisdag, 19 maj, 2020 - 17:21
  • Nu kan 70-plussare träffa folk igen. Arkivbild.

Nu lättar restriktionerna för 70-plussare

Nu får 70-plussare träffa folk igen, det rapporterar flera finländska medier.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, har uppdaterat direktiven för de över 70 år och riktlinjerna har godkänts av Social- och hälsovårdsministeriet. Enligt de nya rekommendationerna är det mycket viktigt att man håller säkerhetsavstånd och ser till god handhygien. Helst ska man träffa sina närstående äldre utomhus, hålla 1-2 meters avstånd och undvika att kramas eller skaka hand. Men det är ännu ganska oklart exakt vad de nya riktlinjerna innebär i praktiken. Knut Lönnroth, landskapsläkare, inväntar information från THL på svenska och meddelar i ett mail att man behöver diskutera med smittskyddsansvarig och socialbyrån innan man från landskapets håll kan ge klarare besked, troligtvis kommer de senare i veckan. Klart är i alla fall att någon form av lättnader är på kommande. Christer Liewendahl är ordförande i norra Ålands pensionärsförening, beslutet är en lättnad, menar han.

–Många äldre sitter ensamma ute i bygderna och önskar inget annat än att få träffas igen, säger Liewendahl.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »