Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 september, 2023 - 16:02Uppdaterad: tisdag, 5 september, 2023 - 16:02
  • Simon Holmström har tillsammans med Mikael Lindholm tagit initiativet.

Nordiska rådet vill begränsa industriellt trålfiske – skickar signal inför EU:s strömmingsförhandlingar

Nordiska rådets hållbarhetsutskott vill att Norden ska förhandla om begränsningar i industriellt trålfiske i Östersjön. Förslaget är en reaktion på EU-kommissionens förslag på fiskekvoter som bland annat skulle innebära ett stopp för sill- och strömmingsfisket i Östersjön och Bottniska viken.  

Förhoppningen är att med förslaget skicka en signal till EU inför förhandlingarna om fiskekvoterna. Kan man införa begränsningar i det storskaliga trålfisket finns möjlighet att behålla det småskaliga kustfisket, tror Simon Holmström (HI). 
– Det finns ett hållbart uttag av sill, strömming och andra fiskarter. Vi behöver bara se till att reglera de allra allvarligaste verksamheterna, säger Holmström. 

Förslaget går vidare till nordiska rådets huvudsession i Oslo i slutet av oktober, efter att EU tagit beslut om kvoterna, men initiativtagarna hoppas ändå att hållbarhetsutskottets beslut ska göra skillnad. 

Det är Mikael Lindholm (C) och Simon Holmström (HI) som tagit initiativ och Mittengruppen i nordiska rådet ställer sig bakom förslaget. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »