Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 november, 2023 - 14:32Uppdaterad: fredag, 3 november, 2023 - 16:43

Niinistös uppmaning till Åland: Börja diskutera försvarsfrågor

President Sauli Niinistö uppmanade i sitt tal i samband med lagtinget öppnande i dag, fredag, alla ålänningar att delta i diskussioner om vad som kan göras på Åland för att öka säkerheten.

Sauli Niinistö sade i sitt tal:
– En folkrättslig utredning om Ålands särställning och de många rättsliga frågor som rör Åland håller på att slutföras vid utrikesministeriet. Ministeriet har alldeles nyligen varit i kontakt med företrädare för Åland om utredningen.
Frågan är inte begränsad till principerna för internationell rätt eller Finlands territorium. I dessa frågor måste vi också ta hänsyn till våra västliga partners åsikt. Om situationen blir riktigt svår är det självklart att Finland tillsammans med sina allierade betryggar Ålands ställning. Men säkerhet är något som befästs i vardagen. Jag uppmanar var och en av er att delta i diskussioner om vad som kan göras på Åland för att öka säkerheten.

Presidenten konstaterar att det praktiska och informella samarbetet mellan Åland och riket har ökat under senaste åren och sade sedan:

– Den svenskspråkiga specialkursen i övergripande säkerhet och de militära grundkurserna med även åländska deltagare är ett ytterligare ett exempel på den positiva utvecklingen. Det är också angelägenhet att man på Åland för en debatt om försvaret och grunderna för det. Det är viktigt att alla finländare har en gemensam uppfattning om hur Finland försvaras.

Avslutningsvis sade presidenten att ålänningar har mycket att vara stolta över och önskade att alla tillsammans ska arbeta för landskapets bästa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »