Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 oktober, 2018 - 05:57
  • Lemland och Lumparland frågade efter en kommunindelningsutredning men fick nej. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Nej till parallella kommunutredningar

Det blir inga särskilda kommunindelningsutredningar för varken Lemland och Lumparland eller för Kumlinge, Kökar och Sottunga.

Landskapsregeringen har beslutat att inte verkställa utredningar som de kommunerna anhållit om.

När det gäller Lemland och Lumparland anser regeringen att de inte gjort en framställan om ändring i kommunindelningen i den mening som lagen föreskriver. I bägge fallen sägs att det inte är ändamålsenligt, eller förenligt med principen om sund ekonomiska förvaltning, att verkställa parallella utredninger med beaktande av pågående kommunreform.

Landskapsregeringen påpekar också att man enligt lagen inte heller har någon absolut skyldighet att tillsätta utredningar. För skärgårdskommunernas del sägs också att man i den pågående kommunreformen kommer att belysa trafiklösningar vilket Kumlinge, Kökar och Sottunga särskilt efterfrågat.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »