• Blivande näringsminister Fredrik Karlström . Arkivfoto.
Veronica Thörnroos:
Publicerad: onsdag, 20 november, 2019 - 15:50, uppdaterad: onsdag, 20 november, 2019 - 17:09

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget.

- Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Infrastrukturministern får ett digert arbete. Någonting måste hända med elhybridfärjan, och det har utlovats en ny tunnelutredning.

- Det är min absoluta uppfattning att de besluten bör fattas i plenum. Jag har fullt förtroende för att Christian Wikström kommer att klara av att hantera infrastrukturavdelningens frågeställningar på ett riktigt bra sätt, säger Thörnroos.

Fredrik Karlström (MSÅ) blir, återigen, näringsminister.

- Jag ser ganska tryggt och lugnt på frågan. Det är åtta år sedan sist och jag har blivit äldre och mognare och jag har fått lite mer erfarenhet med åren. När jag började för åtta år sedan hade jag en ganska stor uppförsbacke med att bygga förtroende både mot näringsavdelningen och näringslivet. Fokus får väl nu vara att bygga förtroende ordentligt mot jordbrukarna och hitta lösningar där.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.