Publicerad: onsdag, 20 november, 2019 - 15:50Uppdaterad: onsdag, 20 november, 2019 - 17:09
  • Blivande näringsminister Fredrik Karlström . Arkivfoto.

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget.

- Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Infrastrukturministern får ett digert arbete. Någonting måste hända med elhybridfärjan, och det har utlovats en ny tunnelutredning.

- Det är min absoluta uppfattning att de besluten bör fattas i plenum. Jag har fullt förtroende för att Christian Wikström kommer att klara av att hantera infrastrukturavdelningens frågeställningar på ett riktigt bra sätt, säger Thörnroos.

Fredrik Karlström (MSÅ) blir, återigen, näringsminister.

- Jag ser ganska tryggt och lugnt på frågan. Det är åtta år sedan sist och jag har blivit äldre och mognare och jag har fått lite mer erfarenhet med åren. När jag började för åtta år sedan hade jag en ganska stor uppförsbacke med att bygga förtroende både mot näringsavdelningen och näringslivet. Fokus får väl nu vara att bygga förtroende ordentligt mot jordbrukarna och hitta lösningar där.