Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 september, 2021 - 17:35
  • "Det är anmärkningsvärt att inte samma undantag som gäller för Lappland även gällt för resa till Åland", skriver landskapsregeringen.

Motsätter sig inreseregler och coronapass

Landskapsregeringen motsätter sig att bestämmelserna om covid-19-intyg vid ankomst till Finland föreslås förlängas.

Det skriver man i ett utlåtande till grundlagsutskottet. Landskapsregeringen har i skrivelser till social- och hälsovårdsministeriet och statsrådets kansli uppmärksammat de negativa sociala konsekvenser och folkhälsokonsekvenser som bestämmelserna haft på Åland. Man skriver att det är anmärkningsvärt att inte samma undantag som gäller för Lappland även gällt för resa till Åland och menar att man gjort en omotiverad särbehandling av Lappland jämfört med Åland som inte är grundad i en riskbedömning kopplad till incidens eller förekomst av virusvarianter i avreseregionerna.

Landskapsregeringen skriver också att evenemang och normaliserade besök i utrymmen för kunder eller deltagare kan genomföras utan coronapass. "Eftersom täckningsgraden av vaccinering mot covid-19 nu är god och fortsätter att förbättras har risken för allvarlig covid-19 minskat markant i befolkningen och därmed även risken att sjukvården överbelastas", skriver man. På Åland kommer minst 80 procent av befolkningen över tolv år få den andra vaccindosen senast den fjärde oktober.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »