• Det var en mörk bild av svenskans situation i Finland som beskrevs på gårdagens partiledardebatt. Foto: Axel Eriksson.
Axel Jonsson (ÅF) och Nina Fellman (S) intervjuas av Axel Eriksson:
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:47, uppdaterad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:50

Mörk bild målades upp gällande svenskan

I går arrangerades en partiledardebatt av Ålands framtid där alla lagtingspartier deltog. Och det var en ganska mörk bild som målades upp gällande svenskans situation i Finland.

”Garanteras Ålands språkskydd i ett allt mer finskspråkigt Finland?” var temat för debatten. Axel Jonsson från Ålands framtid önskade att man skulle agera mer proaktivt gentemot Finland i frågan.

- Vi ser en kraftig försämring av det svenska språkets ställning i Finland i dag, ska vi från åländsk sida få gehör för våra problem och se till att Åland förblir svenskspråkigt framöver måste vi ta till tuffare åtgärder mot Helsingfors, menar han.

Förslag på skärpta åtgärder var bland annat att bokföra brott mot självstyrelselagen och JO-anmäla dessa. Nina Fellman, socialdemokrat, menade att det finns tillfällen då hårdare ton är befogad men att man inte alltid kan rusta för strid

- Vi måste minnas att vi har vänner i Helsingfors också, säger hon.

Hon menade även att frågan är svår att lösa på Åland och att vårdreformen kan vara ett problem.

- Om Åland ska kunna upprätthålla svenskan så måste Finland också förbli ett tvåspråkigt land. Vårdreformen utgör ett hot mot svensk service, säger hon.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.