• Det var en mörk bild av svenskans situation i Finland som beskrevs på gårdagens partiledardebatt. Foto: Axel Eriksson.
Axel Jonsson (ÅF) och Nina Fellman (S) intervjuas av Axel Eriksson:
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:47, uppdaterad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:50

Mörk bild målades upp gällande svenskan

I går arrangerades en partiledardebatt av Ålands framtid där alla lagtingspartier deltog. Och det var en ganska mörk bild som målades upp gällande svenskans situation i Finland.

”Garanteras Ålands språkskydd i ett allt mer finskspråkigt Finland?” var temat för debatten. Axel Jonsson från Ålands framtid önskade att man skulle agera mer proaktivt gentemot Finland i frågan.

- Vi ser en kraftig försämring av det svenska språkets ställning i Finland i dag, ska vi från åländsk sida få gehör för våra problem och se till att Åland förblir svenskspråkigt framöver måste vi ta till tuffare åtgärder mot Helsingfors, menar han.

Förslag på skärpta åtgärder var bland annat att bokföra brott mot självstyrelselagen och JO-anmäla dessa. Nina Fellman, socialdemokrat, menade att det finns tillfällen då hårdare ton är befogad men att man inte alltid kan rusta för strid

- Vi måste minnas att vi har vänner i Helsingfors också, säger hon.

Hon menade även att frågan är svår att lösa på Åland och att vårdreformen kan vara ett problem.

- Om Åland ska kunna upprätthålla svenskan så måste Finland också förbli ett tvåspråkigt land. Vårdreformen utgör ett hot mot svensk service, säger hon.

Fler Nyheter

Utskott röstar om parlamentsplats

På tisdag gör EU:s utskott för konstitutionella frågor ett nytt försök att rösta om fördelningen av parlamentsplatserna i samband med Brexit.

Josefin Sonck vann humorpris

Åländska komikern Josefin Sonck vann på fredagkvällen priset som Årets nykomling på Svenska Standupgalan.

1394 har förhandsröstat

1394 personer har förhandsröstat i presidentvalet vid postens förhandsröstningsställen i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö.

Geta tog fram åtgärdsplan för ekonomin

Nu har Geta tagit fram en åtgärdsplan för att balansera sin ekonomi.

Fler rum för äldre i Hammarland

Planeringen av en om- och tillbyggnad av äldreboendet Hammargården går vidare.

Jonsson beklagar regeringens förtroende

Ålands framtids Axel Jonsson intervjuas av Owe Sjöblom:
Ålands framtids Axel Jonsson tycker att landskapsregeringen inte har någon vilja att visa ödmjukhet eller be om ursäkt för att det finns en minister som inte har agerat enligt vad övriga i regeringen kräver.

Liten förändring i Hammarlandsstyret

Kommunstyrelsen i Hammarland fick en ny viceordförande när fullmäktige i går valde kommunstyrelsen för 2018-2019.

14 vill leda Lumparland

14 personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelms är glad att så många visat intresse.

Ny styrelseordförande i Föglö

Efter 20 år som ordförande i Föglös kommunstyrelse lämnar Torsten Sundblom nu över ordförandeklubban till Gun-Britt Gullbrandsson.