• Avgående kansliminister Nina Fellman. Arkivfoto: Jessica Shanthi Säll
Avgående kansliminister Nina Fellman (S) i lagtinget i torsdags
Publicerad: torsdag, 14 november, 2019 - 22:00, uppdaterad: torsdag, 14 november, 2019 - 22:00

”Misslyckande att man inte kom till enighet”

-Det är ett misslyckande att man inte kommer till enighet ens i en så liten fråga som berör fyra människor som ska jobba tillsammans för helheten Åland. Det sade avgående kansliminister Nina Fellman (S) i lagtingets budgetdebatt i dag, torsdag, om slutet för den gemensamma brand- och räddningsmyndigheten.

Tillsammans med kommunreformen och Kommunernas socialtjänst (KST) är är den ett exempel på när lagstadgade samarbeten fördröjs eller stupar på att alla ska vara överens menade hon.
-Vi har sett gång på gång hur frivilliga processer havererar på gammalt groll, finansiering eller brist på engagemang, sade Nina Fellman och menade att en tydligare lagstiftning behövs för att råda bot på problemet.
Lagen om räddningsmyndigheten är över tio år gammal och säger att Åland ska ha en myndighet. Nästan alla instanser som har med frågorna att göra rekommenderar en gemensam myndighet, men några kommuner säger nej.

-Kommunerna litar inte på att det fungerar med en istället för två myndigheter. Det värsta verkar vara att något skulle koordineras, att man skulle arbeta gemensamt och att Mariehamn skulle ha något med det att göra, sade Nina Fellman.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.