Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 november, 2019 - 22:00Uppdaterad: torsdag, 14 november, 2019 - 22:00
  • Avgående kansliminister Nina Fellman. Arkivfoto: Jessica Shanthi Säll

”Misslyckande att man inte kom till enighet”

-Det är ett misslyckande att man inte kommer till enighet ens i en så liten fråga som berör fyra människor som ska jobba tillsammans för helheten Åland. Det sade avgående kansliminister Nina Fellman (S) i lagtingets budgetdebatt i dag, torsdag, om slutet för den gemensamma brand- och räddningsmyndigheten.

Tillsammans med kommunreformen och Kommunernas socialtjänst (KST) är är den ett exempel på när lagstadgade samarbeten fördröjs eller stupar på att alla ska vara överens menade hon.
-Vi har sett gång på gång hur frivilliga processer havererar på gammalt groll, finansiering eller brist på engagemang, sade Nina Fellman och menade att en tydligare lagstiftning behövs för att råda bot på problemet.
Lagen om räddningsmyndigheten är över tio år gammal och säger att Åland ska ha en myndighet. Nästan alla instanser som har med frågorna att göra rekommenderar en gemensam myndighet, men några kommuner säger nej.

-Kommunerna litar inte på att det fungerar med en istället för två myndigheter. Det värsta verkar vara att något skulle koordineras, att man skulle arbeta gemensamt och att Mariehamn skulle ha något med det att göra, sade Nina Fellman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »