Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 februari, 2024 - 16:21Uppdaterad: torsdag, 8 februari, 2024 - 18:03
  • Tjänstemän har med gjort en notering på ett dokument ur dokumentationen om elhybriden.

Ministrarna ville inte kvittera att de var informerade

LR-tjänstemän infogade en brasklapp: "CW samt VT kvitterade inte mottagande”

Inför beslutet att säga upp avtalet om elhybriden hölls ett avgörande möte den 17 januari 2020 då handlingsalternativ och juridiska konsekvenser presenterades. I mötet deltog ministrar, flera lagtingsledamöter och tjänstemän, samt juridisk expertis.

Av de dokument som nu offentliggjorts framgår tydligt att en uppsägning av avtalet med konsortiet var förknippat med en överhängande risk för skadestånd, uppskattat till 11 miljoner euro.

I ett tilläggsdokument till mötet den 17.1.2020 har landskapets tjänstemän begärt att lantrådet Veronica Thörnroos och minister Christian Wikström intygar att de tagit del av informationen. Citat: “Under mötet överlämnades juridisk bedömning samt ekonomiska utfall enligt bilaga. Detta förtydligande överlämnades separat.”

Thörnroos och Wikström har då avstått från att kvittera att de tagit del av informationen. I stället har tjänstemännen Niklas Karlman och Yvonne Österlund – med penna –  gjort en notering på dokumentet. Den lyder: “17.1.20. CW samt VT kvitterade inte mottagande” och är försedd med tjänstemännens underskrifter.

– Vi tyckte det var på sin plats, säger Niklas Karlman.

Gav de några skäl till varför de inte ville kvittera dokumentet?

– Det kommer jag inte ihåg ... Jag önskade att de skulle ha kvitterat.

Veronica Thörnroos har lovat kommentera dokumentationen på fredagen.

Läs också: Detta har hänt i affären med elhybriden

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »