Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 september, 2023 - 10:44
  • Det har uppdagats några fall av salmonella i Näfsby skola. Arkivbild.

Mindre salmonellautbrott i Näfsby skola – ursprunget troligen livsmedel

Ett mindre lokalt utbrott av salmonella har konstaterats i Näfsby skola i Hammarland.

Det var i början av månaden som smittskyddet uppmärksammades efter flera rapporter om magsjukesymtom bland elever. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, har tagit livsmedelsprover men inte lyckats konstatera var smittan har sitt ursprung. Sett till när symtomen började rapporteras in tror ÅHS att smittan skedde i slutet av augusti. 

– Det smittar inte mellan människor så lätt utan det är via avföring och salmonellakontaminerade livsmedel. Det som gäller är vanlig hand- och toaletthygien, säger Micael Strandell, smittskyddsansvarig vid Ålands hälso- och sjukvård.  

En lokal grupp bestående av skola, smittskydd och ÅMHM har haft löpande kontakt under tiden för utbrottet och skolan har informerat föräldrar och elever via intranätet. Från ÅHS sida vidtas nu inga fler åtgärder om inte några nya fall uppdagas. Familjemedlemmar till barn som insjuknat som arbetar med livsmedel rekommenderas lämna avföringsprov, för rådgivning kring det ska arbetstagaren kontakta företagshälsovården. 

Länk till THL:s rekommendationer vid misstänkt salmonella.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »