Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 juni, 2021 - 15:49Uppdaterad: tisdag, 29 juni, 2021 - 17:45
  • Landskapet får fördela en del av EU:s jordbrukspengar. Arkivfoto.

Miljontals euro till jordbruket

Landskapsregeringen får fördela många miljoner euro till jordbruket de kommande åren.

EU ger 387 miljarder euro till jordbruket i medlemsländerna och Åland får 8,6 miljoner euro att dela ut under 2021 och 2022, och 14,5 miljoner euro att dela ut under 2023-2027.

Sölve Högman, byråchef vid näringsavdelningens jordbruksbyrå, säger att det betyder mycket för lantbruket och livsmedelsproduktionen på Åland.

- Det möjliggör att vi kan fortsätta med miljöåtgärder som behövs för att utveckla lantbruket mot en högre hållbarhet och det betyder också att vi kan finansiera investeringar som till exempel lagring inom fruktodlingen och olika bevattningslösningar, säger Sölve Högman.

EU har stött och blött frågan om jordbrukspengarna i flera år och det var tidigare i veckan som jordbruksministrarna i medlemsländerna gav stöd till förändringar i den gemensamma jordbrukspolitiken. Bland annat innebär förändringarna att jordbruket ska bli mer hållbart och rättvist.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »