Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 6 februari, 2019 - 17:26Uppdaterad: onsdag, 6 februari, 2019 - 17:30
  • Katrin Sjögren och Mats Perämaa ställer sig försiktigt positiva till att riksdagen nu ska ta beslut om självstyrelsen. Foto: Owe Sjöblom

Mer pengar till självstyrelsen

Nu finns det en samsyn på hur det ekonomiska systemet i självstyrelselagen ska se ut från och med 2021.

Statsrådet har i dag lämnat över en proposition till riksdagen om ändring i självstyrelselagen.

Det ekonomiska systemet för Åland ska bygga på det nuvarande avräkningssystemet, men det ska göras smidigare än i dagsläget. I propositionen föreslås bestämmelser om att det till landskapet Åland ska återföras medel för finansiering av utgifter som hänför sig till självstyret genom ett avräkningssystem som påminner om det nuvarande systemet, men som ska kunna ändras smidigare än enligt det nuvarande systemet. Det nuvarande systemet för skattegottgörelsen, som också kallas klumpsumman, föreslås bli ersatt med ett nytt skatteavräkningssystem.

Det nya lagförslaget är i praktiken det förslag som Ålandsminister Anne Berner föreslog den 19 december, och som innebär en ökad grundfinansiering på 10 miljoner euro till självstyrelsen.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »