Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 29 april, 2023 - 17:16Uppdaterad: lördag, 29 april, 2023 - 21:21

Måtar ny ordförande för Obunden samling

Marcus Måtar är ny ordförande för Obunden samling.

Också Christian Wikström och Ted Häggblom ställde upp i ordförandevalet som hölls på partiets årsmöte i dag. Marcus Måtar fick totalt 26 röster, Christian Wikström 13 och Ted Häggblom fyra.

– Det är ett fint förtroende jag tänker förvalta så gott jag förmår, säger Marcus Måtar.

Måtar tar över efter Bert Häggblom som också avtackades på mötet. Marcus Måtar säger att ordförandebytet inte kommer att innebära några tvära kast för partiet.

– Jag kommer nog att vandra ganska mycket i Berts fortspår. Med det sagt, så är det inte ordförande som är partiet – man måste ha örat mot marken och lyssna vad partimedlemmarna vill, säger han.

"Det kommer gå bra"

Höstens val närmar sig och Marcus Måtar säger att partiet går till val med budskapet om att landskapets ekonomi måste fortsätta att vara stabil, så att man inte tvingas gå till banken.

– Vi ska se till att det är vård, skola och omsorg som är det viktigaste. Det är samhällets grunduppgifter som ska skötas först, och när det sköts bra kan vi fundera på om vi kan skapa guldkant på något sätt, säger han.

Marcus Måtar är sedan tidigare partiets gruppordförande i lagtinget och brukar i debatten inte vara rädd för att gå rakt på sak, ibland med ett högt tonläge. Själv menar han att han under mandatperiodens gång blivit något mer slipad, men att partiordförandeskapet inte kommer att påverka hans sätt att fungera i lagtinget.

Bert Häggblom, som varit partiordförande sedan 2015, gläds över att få Marcus Måtar som sin efterträdare.

– Han förstår sig på lagstiftning och ekonomi och har en enorm förmåga att uttrycka sig. Det kommer gå bra, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »