Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 april, 2022 - 14:46Uppdaterad: fredag, 29 april, 2022 - 16:06

“Många skulle vilja se att Åland är öppet för diskussioner”

- Man hör mycket negativa tongångar mot Åland just nu men det är viktigt att minnas att det finns de i Finland som helt är emot Ålands särställning och som reagerar på i princip allt som har med Åland att göra. Därför blir debatten lätt vinklad, säger statsvetare Göran Djupsund.

Diskussionen om Ålands neutralisering och demilitarisering har blossat upp i riket efter att lantrådet Veronica Thörnroos i respons till talman Matti Vanhanen sagt att Åland inte kommer att ta initiativet för att finska soldater ska placeras på Åland.
Finska medier har beskrivit lantrådet som oförskämd och arrogant, och hon har kritiserats för att inte inse allvaret i situationen som uppkommit efter Rysslands invasion av Ukraina.

Göran Djupsund menar att lantrådets uttalande i sig varit korrekt.
- Det är kanske snarare hur man säger saker i det här fallet, och många skulle nog gärna se att Åland åtminstone öppnar upp för att diskutera saken. Finland ska skydda Åland inte bara uttryckligen vid krig utan vid mycket hotfulla situationer, och Ryssland har brutit mot flera betydelsefulla avtal och begår krigsbrott. Läget är annorlunda nu, och därför är Ålands ställning just nu en het potatis, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »