Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 februari, 2024 - 19:00Uppdaterad: torsdag, 29 februari, 2024 - 09:39

Man dömd till villkorligt fängelse – avverkade skog på fornminnesområde

En företagare i skogsbranschen döms till 4 månaders villkorligt fängelse och att ersätta landskapsregeringen med 6 675 euro för att ha skadat en boplats från bronsåldern. 

Händelsen inträffade i Sund under januari och februari 2020, då den åtalade på uppdrag av en markägare uppgjort en avverkningsplan för fallen skog efter stormen Alfrida. Mannen anlitade ett annat företag för jobbet utan att ha sökt tillstånd från Ålands landskapsregering, trots att han informerats av markägaren att det fanns fornminnen på området. 

Avverkningen ledde bland annat till djupa körspår från skogsmaskinerna där man bland annat upptäckte bitar av keramik. Mannen döms för grov skadegörelse och ska utöver ersättningen på 6 675 euro för “kostnaderna som hänför sig till skadebesiktningen och den arkeologiska räddningsundersökningen" också ersätta rättegångskostnader på 395 euro och erlägga brottsofferavgift på 80 euro. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »