Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 april, 2022 - 13:20Uppdaterad: torsdag, 14 april, 2022 - 17:53

LR nöjda med skrivningar om demilitarisering

Landskapsregeringen är nöjda med skrivningarna i den säkerhetspolitiska redogörelsen som presenterades av utrikesminister Pekka Haavisto (grön) i går.

–Vi har varit väldigt tydliga med att demilitariseringen och neutraliteten bör kvarstå och det är också det som indikeras i publikationen, säger lantrådet Veronica Thörnroos. I redogörelsen konstateras att ryska påtryckningar kommer att öka vid en eventuell Nato-ansökan och att Finland behöver förbereda sig för det, en analys lantrådet delar. Också landskapsregeringen behöver förbereda sig på eventuella påtryckningar, säger Veronica Thörnroos.

–Vi förbereder oss på samma vis som man gör i Finland, vi ser över beredskapsgrupper, vi har inventerat resurser och diskuterar cyberhot, säger hon.

Lantrådet vill själv inte uttala sig i Nato-frågan. Men man följer med läget och bevakar demilitariseringen och neutraliseringen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »