Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 oktober, 2022 - 16:17Uppdaterad: måndag, 17 oktober, 2022 - 16:17
  • Ansvaret ligger hos riksregeringen, säger Veronica Thörnroos. Arkivfoto.

LR missnöjd med smittskyddsförslag

Landskapsregeringen är missnöjd med riksregeringens proposition om ändringar i smittskyddslagen.

På ett extra insatt plenum i dag författade man ett yttrande till riksdagens social- och hälsovårdsutskott och lantrådet Veronica Thörnroos (C) säger att landskapsregeringen, liksom grundlagsutskottet, anser att ansvaret om smittskyddet inte kan överföras till Åland om inte en ändring i självstyrelselagen äger rum. Men som Ålands Radio har rapporterat om har man hittills inte kunnat enas om ändringar i självstyrelselagen.

Till social- och hälsovårdsutskottet framför landskapsregeringen att Ålands hälso- och sjukvård efter årsskiftet kommer att sakna en legal grund att utföra smittskyddsuppgifter om man inte hittar en lösning.

Veronica Thörnroos understryker att lösningen måste komma från Helsingfors eftersom det är riksregeringen som blir ansvarig för smittskyddet även på Åland.

- Men vi sitter ju i den praktiska verkligheten och det är därför vi har engagerat oss i frågan och därför vi påtalade det här behovet för första gången för två år sedan, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »