Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 oktober, 2022 - 05:55Uppdaterad: måndag, 24 oktober, 2022 - 09:12
  • Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

LR kritiserar mobiloperatör – vill se över system för mobilnät

Landskapsregeringen är missnöjd med mobiloperatören Elisa som inte byggt ut mobilnät på Åland trots att de haft tillstånd att göra det.

Nyligen skulle tillstånden, så kallade nätkoncessioner, för 700 Mhz bandet förnyas. Ålcom, Telia och Elisa sökte förnyat tillstånd men fick avslag.

– Elisa har inte byggt ut basstationer i enlighet med villkoren och det finns inga garantier för att så kommer ske i framtiden heller, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

Förenklat kan man säga att Elisa haft en tredjedel av tillstånden för delar av 4G-nätet, men inte byggt något, vilket i förlängningen inneburit att ålänningarna fått ett sämre fungerande mobilnät. Elisa har inte använt sin tredjedel av tillstånden samtidigt som Ålcom och Telia, de operatörer som erbjuder mobilnät på Åland, varit låsta i sina totalt två tredjedelar av 700 Mhz bandet.

Landskapsregeringen vill nu se över systemet för nätkoncessionerna. Traficom beviljar och sätter upp villkoren för koncessioner men landskapsregeringen måste godkänna fördelningen.

– Vi kan inte ha en situation där en tredjedel av nätet inte används. Beslutet om avslag innebär att processen måste börja om och vi har en bra dialog med Traficom så jag tror vi kan komma till en bra lösning, säger Christian Wikström.

En intervju med Elisa hör du i våra senare sändningar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »