Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 6 mars, 2020 - 05:58Uppdaterad: fredag, 5 februari, 2021 - 10:03

LR använder pseudovetenskap vid rekryteringar

Vid fem rekryteringar och för närmare 50 000 euro, med licensavgifter och utbildningskostnader inräknat, har landskapsregeringen anlitat företaget PulsAnalys vars verktyg baserar sig på DISC-teorin.

Detta samtidigt som psykologer menar att teorin saknar vetenskaplig grund.

Teorin blev allmänt känd genom den bästsäljande boken "Omgiven av idioter" av författaren Thomas Eriksson.

En av dem som kritiserat användandet av DISC-teorin är Magnus Lindwall, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

-Det är slöseri av skattemedel och slöseri av resurser – det är det största problemet. Och det andra problemet är att använder du den här modellen, som är ungefär som horoskop, så kommer man att ta beslut av fel anledningar, säger han.

Landkapsregeringens personalchef Pia Hollsten-Friman håller inte med om att DISC-teorin är ovetenskaplig. För dem har PulsAnalys verktyg varit behjälpliga för att ge en tredje dimension i rekryteringsprocesser, menar hon.

-Man vill inte vara subjektiv när man jobbar med skattebetalarnas pengar, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »