Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 november, 2023 - 17:21Uppdaterad: torsdag, 30 november, 2023 - 09:39

Löfström: Regeringens beslut gällande östgränsen är viktigt för landets säkerhet

Riksdagsledamot Mats Löfström menar att riksregeringens beslut om att stänga östgränsen är viktig för landets säkerhet och han får medhåll av åländska politiker. 

Möjligheten att stänga östgränsen kom genom en lagändring som den förra riksdagen godkände. Mats Löfström var med och behandlade lagförslaget ingående under förra mandatperioden både som medlem av grundlagsutskottet och förvaltningsutskottet. Där slog man fast att hela östgränsen kan stängas i exceptionella situationer. 
 
– Det är ett exceptionellt fall då man som land utsätts för en hybridoperation. Man testar då Finlands gränser och det har varit viktigt att Finland då haft lagstiftning att kunna reagera med. Regeringen har agerat raskt, professionellt och väl motiverat, något som både Justitiekanslern och gränsbevakningens egen laglighetsövervakning ansett varit både proportionerligt och uppfyllt lagen, säger Mats Löfström i ett pressmeddelande. 

Nuvarande kansliminister Harry Jansson säger att det är ett naturligt steg som tas eftersom man inte vet hur hybridhotet skulle kunna växa och blivande lantråd Katrin Sjögren säger att riksregeringen sett över landets säkerhet, vilket hon har respekt för. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »