Lib och HI populärast bland förstagångsväljare
Publicerad: onsdag, 2 oktober, 2019 - 16:01, uppdaterad: onsdag, 2 oktober, 2019 - 16:03

Liberalerna störst bland förstagångsväljarna

Liberalerna och Hållbart initiativ är vinnare bland förstagångsväljare inför lagtingsvalet. Det visar en valpejling som Ålands radio gjort i samarbete med studerande från Ålands yrkesgymnasium under september månad.

25 procent av de tillfrågade uppgav att de skulle rösta på Liberalerna och 23 procent på Hållbart initiativ, Centern kom på tredje plats med 20 procent av rösterna. Moderat samling fick 15 procent medan Åländsk demokrati och Socialdemokraterna fick 6 respektive 5 procent av rösterna. Obunden Samling och Ålands framtid fick under fem procent. Viktiga frågor för förstagångsväljare är vård, klimat- och miljöfrågor samt skola. 112 förstagångsväljare i åldern 18-25 år deltog i pejlingen.

Sammanlagt bland alla ålderskategorier som inte röstade i valet 2015 var ordningen densamma med undantaget att (S) och (ÅD) bytte plats.

Även bland dem som röstade i senaste valet ligger Liberalerna på topp, med Moderat samling och Centern på andra respektive tredje plats. Resultatet är viktat mot hur man röstade i valet 2015. Sammanlagt 307 personer deltog i pejlingen och materialet samlades in av de studerande och bearbetades av Ålands radio.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.