Lib och HI populärast bland förstagångsväljare
Publicerad: onsdag, 2 oktober, 2019 - 16:01, uppdaterad: onsdag, 2 oktober, 2019 - 16:03

Liberalerna störst bland förstagångsväljarna

Liberalerna och Hållbart initiativ är vinnare bland förstagångsväljare inför lagtingsvalet. Det visar en valpejling som Ålands radio gjort i samarbete med studerande från Ålands yrkesgymnasium under september månad.

25 procent av de tillfrågade uppgav att de skulle rösta på Liberalerna och 23 procent på Hållbart initiativ, Centern kom på tredje plats med 20 procent av rösterna. Moderat samling fick 15 procent medan Åländsk demokrati och Socialdemokraterna fick 6 respektive 5 procent av rösterna. Obunden Samling och Ålands framtid fick under fem procent. Viktiga frågor för förstagångsväljare är vård, klimat- och miljöfrågor samt skola. 112 förstagångsväljare i åldern 18-25 år deltog i pejlingen.

Sammanlagt bland alla ålderskategorier som inte röstade i valet 2015 var ordningen densamma med undantaget att (S) och (ÅD) bytte plats.

Även bland dem som röstade i senaste valet ligger Liberalerna på topp, med Moderat samling och Centern på andra respektive tredje plats. Resultatet är viktat mot hur man röstade i valet 2015. Sammanlagt 307 personer deltog i pejlingen och materialet samlades in av de studerande och bearbetades av Ålands radio.

Fler Nyheter

Centern får informellt grönt ljus för regeringsförhandlingar

Veronica Thörnroos C) intervjuas av Felix Quarnström
Alla partier ger sitt stöd till att Centern efter valet tar initiativet i de informella regeringsförhandlingarna. Det säger partiordförande Veronica Thörnroos efter att partiets styrelse under måndagkvällen höll sitt första möte efter valet.

Delvis landskapsägda Flexens rekryterar energikonsult

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Flexens Ab rekryterar Juhani Riikonen som energiexpert. Enligt ett pressmeddelande, från det delvis landskapsägda bolaget, ska han bland annat bygga...

Tre ministrar petas av väljarna

Nordberg och Valve om gårdagens valresultat:
Den avgående regeringen har tre ministrar som inte kommer in i lagtinget på eget mandat nästkommande period. Det handlar om Moderaternas Wille Valve och Mika Nordberg samt Liberalernas Mats Perämaa.

Centern störst i 13 kommuner, färre kvinnor och lägre medelålder

Statsvetaren Siv Sandberg:
Endast nio av de 30 invalda lagtingsledamöterna är kvinnor, det här är en förändring från senaste lagtingsval 2015 då tio kvinnor blev invalda. Procentuellt betyder det här att lagtinget består till 30 procent av kvinnor vilket kan jämföras med Finlands riksdag som består av 47 procent kvinnor och Sveriges riksdag som består av 46,13 procent kvinnor.

2.500 euro i böter för sjöfylleri

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man i 55-årsåldern dömdes i onsdags av Ålands tingsrätt för sjöfylleri till 45 dagsböter om 57 euro, totalt 2.565 euro.

Dålig information orsakade långsam rösträkning

Robert Sundström är centralvalnämndens ordförande:
Tre ersättare i centralvalnämnden visade sig vara jäviga när räkningen av förtidsrösterna skulle inledas klockan 12 på valdagen.

Fiskrök orsakade garagebrand

En fiskrök har orsakat en brand i ett garage i Godby under natten mot lördag.

Vem blev röstmagnet i din kommun?

Martina Eriksson rapporterar om kommunernas röstmagneter:
Kommunernas respektive röstmagneter representerar flera olika partier. I Saltvik, Finström, Jomala, Lemland, Vårdö och Sund kommer kandidaterna som fick flest röster från Centern.

Socialdemokrater, liberaler och moderater valets förlorare

Camilla Gunell och Annette Holmberg-Jansson:
De partier som bildat landskapsregering de senaste fyra åren backade alla i lagtingsvalet i går. Socialdemokraterna tappade två mandat från fem till tre, liberalerna tappade ett mandat från sju till sex och moderaterna tappade ett mandat från fem till fyra.