Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 december, 2020 - 16:23Uppdaterad: torsdag, 3 december, 2020 - 08:18
  • Nytt skatteavdrag debatterades i lagtinget idag. Foto Hasse Persson Bru.

Lib kritiska till nytt skatteavdrag

Blanda inte ihop socialpolitik med tillväxtpolitik sade John Holmberg (Lib) i lagtinget i dag när finansminister Torbjörn Eliasson (C) presenterade lagförslaget om höjt grundavdrag och avskaffat arbets- och pensionsinkomstavdrag i kommunalbeskattningen.

Torbjörn Eliasson försvarade förslaget med att det höjda grundavdraget också gäller dagpenninginkomster för till exempel arbetslösa. John Holmberg sade att signalen är att det inte lönar sig att arbeta och att ansåg att det är en svag arbetsmarknadspolitik. Torbjörn Eliasson påminde om den pågående pandemin och att det nu handlar om att hitta ett arbete och att klara sig utan ett arbete.

-Men för den skull kan vi inte glömma tillväxtpolitiken, sade John Holmberg.

Oppositionspartierna Socialdemokraterna och Åländsk demokrati stöder regeringen i frågan, men John Holmberg fick medhåll av Jörgen Strand (MSÅ) och delvis av Wille Valve (MSÅ) som sade att Moderaterna inte var helt nöjda med det avdrag man hade och inte med det man får.

-Men den här åtgärden går att förstå i ett bredare sammanhang, sade han.

Under dagen debatterades också ABF, Arbetarnas bildningsförbund, som fick hård kritik av John Holmberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »