Publicerad: torsdag, 14 januari, 2021 - 18:36Uppdaterad: fredag, 15 januari, 2021 - 10:15
  • Näringsminister Fredrik Karlsson (MSÅ)
  • Lantrådet Veronica Thörnroos (C)

Lantrådet: "Fredrik är en god kraft i regeringen"

Fredrik Karlström är stark personlighet och en god kraft i landskapsregeringen som näringsminister. Det säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Reaktionerna på sociala medier har varit många och varierade under dygnet som passerat sedan det stod klart att näringsminister Fredrik Karlström rest till Sverige utan att efteråt sätta sig i karantän enligt gällande regler. Under de följande dagarna, då han egentligen borde ha hållit sig isolerad, har han medverkat i produktionen av "Steel FM-hjälpen" - utan att informera om att han valt bort karantänen och utan att bära ansiktsskydd. De som senast smittats av coronaviruset är personer som tagit med sig smittan utifrån Åland. Även rikstäckande medier, däribland Yle, har rapporterat om händelsen.

Trots uppmärksamheten står lantrådet Veronica Thörnroos (C) fast vid sitt uttalande från onsdagen. Näringsminister Fredrik Karlström är en "stark personlighet" och en "god kraft" i regeringsarbetet. Hon beskriver händelsen som ett misstag, och säger att hon vet att det inte kommer att hända igen.

Göran Djupsund, professor i statskunskap vid Åbo akademi, är betydligt hårdare i sitt omdöme, och säger att han inte skulle bli förvånad om frågan om misstroende skulle väckas i lagtinget. Inte av hela regeringen i så fall, utan specifikt mot näringsminister Karlström. Han påminner om att det är kritiskt för Åland att skydda sin begränsade sjukvårdskapacitet, och att Karlström begick ett medvetet brott mot regeringens egna regler trots den vetskapen.

- Det här var inget misstag, och han gjorde det som minister, inte som privatperson, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »