Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 september, 2021 - 15:14
  • Reformen ska få fler pappor att ta ut föräldraledighet. Arkivbild.

Längre och mer flexibel föräldraledighet

Den finländska regeringens proposition om familjeledighetsreformen är färdig och går vidare till riksdagen för behandling. Detta efter ett beslut av statsrådet den 16 september, där målet är att reformen ska träda i kraft den 1 augusti 2022.

Reformen innebär bland annat att flexibiliteten ökar för när ledigheter kan tas ut och att antalet dagpenningsdagar ökar till 160 stycken dagar för båda föräldrarna. Där den ena föräldern kan överlåta 63 dagpenningar till den andra föräldern.

- Jag tycker att man har efterstävat en större flexibilitet i reformen gällande att pappor ska ta ut mer föräldraledighet. Men det är tydligt att det behöver kvoteras in. I dagsläget är det 90 procent av de som tar ut föräldraledigheten som är kvinnor, säger social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »