Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Publicerad: fredag, 28 februari, 2020 - 11:44, uppdaterad: fredag, 28 februari, 2020 - 15:27

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Men har man varit i ett av riskområdena bör man vara uppmärksam på symptom och ta kontakt med vården, han poängterar också att läget kan ändra snabbt och att det är viktigt att följa med och läsa den senaste informationen. Beredskapen på ÅHS är god enligt Marika Nordberg, infektionsläkare.

–På ÅHS följer vi tätt THL, WHO och folkhälsomyndigheten senaste information. Dessutom finns det, till följd av ebolahotet 2014, något vi kallar en insatsstyrka som fortsatt öva regelbundet som kan kallas in även vid andra smittor, säger Nordberg.

Det enskilda fallet med personen som nu är i karantän på ÅHS vill man inte kommentera vidare, men landskapsläkare Knut Lönnroth poängterar vikten av ordval i sammanhanget.

–Det är egentligen lite felaktigt att benämna fallet som ett misstänkt fall av corona. Personen uppfyller kraven för att testas för viruset. Många andra har haft kontakt med ÅHS men ingen annan har uppfyllt kraven för att testas, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Ifall personen konstateras smittad inleds smittspårning men landskapet har redan bra koll på personens rörelser ifall testet skulle komma att vara positivt.

Hela presskonferensen kommer att finnas att lyssna på i efterhand på vår hemsida inom kort.

Fler Nyheter

30 ålänningar återvänder varje vardag från Sverige

Omkring 30 ålänningar återvänder från Sverige varje vardag, enligt Kim Westman, gränsbevakningens stationschef på Åland.

Talmannen: Vi måste hjälpas åt

Roger Nordlund:
Talman Roger Nordlund (c) gav under söndagens presskonferens ett tal till landskapet Åland där han tackade för allas uppoffringar, påminde om allvaret i situationen och vädjade om att fortsätta hjälpas åt.

Presskonferens, söndag 29/3

Söndagens presskonferens:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under söndagen.

LR:s pressinformation direktsänds

Klockan 12.00 idag söndag håller landskapsregeringen en pressinformation för att ge en statusuppdatering avseende coronaviruset.

"Var restriktiva med restaurangbesök"

Lantrådet Veronica Thörnroos uppmanar allmänheten att vara restriktiv när det gäller restaurangbesöken just nu.

Polisen har skingrat folksamlingar

Tommy Törnroos:
Polisen har under de senaste dagarna noterat enstaka folksamlingar på över tio personer och bett dem skingra sig.

Presskonferens, lördag 28/3

Lördagens presskonferens i sin helhet:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under lördagen.

Larmcentralen uppmanar till att inte elda

Johan Ehn, tillförordnad alarmmästare, uppmanade under dagens presskonferens de som utför gårdsarbetet hemma eller på stugorna att inte elda.

Traffic to Kapellskär three days a week

Rosella will start operating from Mariehamn to Kapellskär on Tuesday, Wednesday and Thursday starting next week. The ship will only carry goods.