Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 februari, 2020 - 11:44Uppdaterad: fredag, 28 februari, 2020 - 15:27

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Men har man varit i ett av riskområdena bör man vara uppmärksam på symptom och ta kontakt med vården, han poängterar också att läget kan ändra snabbt och att det är viktigt att följa med och läsa den senaste informationen. Beredskapen på ÅHS är god enligt Marika Nordberg, infektionsläkare.

–På ÅHS följer vi tätt THL, WHO och folkhälsomyndigheten senaste information. Dessutom finns det, till följd av ebolahotet 2014, något vi kallar en insatsstyrka som fortsatt öva regelbundet som kan kallas in även vid andra smittor, säger Nordberg.

Det enskilda fallet med personen som nu är i karantän på ÅHS vill man inte kommentera vidare, men landskapsläkare Knut Lönnroth poängterar vikten av ordval i sammanhanget.

–Det är egentligen lite felaktigt att benämna fallet som ett misstänkt fall av corona. Personen uppfyller kraven för att testas för viruset. Många andra har haft kontakt med ÅHS men ingen annan har uppfyllt kraven för att testas, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Ifall personen konstateras smittad inleds smittspårning men landskapet har redan bra koll på personens rörelser ifall testet skulle komma att vara positivt.

Hela presskonferensen kommer att finnas att lyssna på i efterhand på vår hemsida inom kort.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »