Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 6 april, 2020 - 17:04Uppdaterad: måndag, 6 april, 2020 - 17:33

Landskapsläkaren: Epidemiologiska läget oförändrat

Den person som var den nionde att testas positivt för coronaviruset på Åland hade varit i nära kontakt med en av de tidigare åtta fallen som var smittade av covid-19.

- Smittspårningen var därmed enkel och den smittkedjan framåt är nu stängd, berättade Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Det epidemilogiska läget på Åland är lugnt, fortsatte Knut Lönnroth. Sammantaget har de drabbade av coronaviruset på Åland haft lindriga symptom och inte behövt sjukhusvård och kunnat vårdas på egen hand i sitt hem.

Knut Lönnroth säger att situationen är under kontroll, men att det ännu inte finns en anledning att slappna av.

- Folk ska känna sig trygga med att alla scenarier har tänkts igenom väldigt noggrant av ÅHS och jag är ganska övertygad om att vi har tagit höjd om vad som kan förutspås inom den närmaste framtiden, säger Lönnroth.

Knut Lönnroth informerar också om att överviktiga tillhör riskgruppen

- Det är identifierat att personer som är gravt överviktiga har en ökad risk för att bli allvarligt sjuka, hamna i respirator och även ökad dödlighet. Huruvida övervikten i sig är riskfaktorn eller en markör som hänger ihop med exempelvis diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar är inte helt klart ännu, avslutar landskapsläkaren.

Knut Lönnroth säger också att Åland är en av de regioner i Finland som tar flest covid-19-tester per capita.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »