Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 mars, 2023 - 17:06Uppdaterad: onsdag, 15 mars, 2023 - 17:09

Lagtinget välkomnar ny vägtrafiklag – men krav på cykelhjälm ifrågasätts

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) fick under lagtingsdebatten i dag mängder av beröm för förslaget på ny vägtrafiklag. Lagen beskrevs som heltäckande, välarbetad och i huvudsak lättbegriplig.

Men trots att lagen i stort välkomnas så lyftes flera frågetecken i det omfattande lagförslaget. Mika Nordberg (MSÅ), som var infrastrukturminister under den föregående mandatperioden, räknade upp en rad paragrafer som han vill att lag- och kulturutskottet ska titta närmare på. Han ifrågasätter bland annat kravet på cykelhjälm.
- Läser man innantill så står det att man ska ha cykelhjälm och det gäller på hela Åland – också om man bor på landet och brukar cykla några hundra meter till sin postlåda. Om vi inte gör en justering av lagstiftningen så gör vi dessa medborgare till lagbrytare. Det finns ingen påföljd – du får inte böter, men är det rätt att lagstifta? frågade Mika Nordberg.

Christian Wikström har tidigare till Ålands Radio sagt att det inte införs ett krav på cykelhjälm, utan en rekommendation.

Han menar att den största förändringen i lagförslaget är att ordningsboten, som polisen kan dela ut på basen av vägtrafiklagen blir en förvaltningsrättslig avgift. Något som i sin tur innebär att pengarna som lagen inbringar tillfaller Åland istället för riket.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »