Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 12 februari, 2020 - 16:55
  • Centerns Jörgen Pettersson, till vänster, menar att det inte finns något intresse hos näringslivet att helt överta beskattningen. Arkivfoto.

Lagtinget godkände nytt ekonomiskt system

Näringslivets utveckling blir en viktig fråga för framtiden. Det var partierna ense om när Ålands lagting idag godkände det nya ekonomiska systemet för den åländska självstyrelsen.

Finans- och näringsutskottets ordförande Jörgen Pettersson (C) sade att Åland nu får ett större ansvar för den egna ekonomin.
-Vi når en verklighet där skatterna som betalas från Åland även kommer tillbaka till Åland och det är det närmaste vi kommer en egen beskattning, sade han.

Enligt Jörgen Pettersson finns det ingen vilja från riket eller intresse från näringslivet på Åland att överta beskattningen helt.

Marcus Måtar (Ob) påminde om att höjningen av avräkningsgrunden inte är klubbad än.
-Det är en unik situation där vi accepterar en ändring av självstyrelselagen utan att veta slutresultatet, sade Marcus Måtar.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) har haft goda diskussioner med regeringen i Helsingfors och tror på avräkningsgrunden höjs.
- Vår tillit sätt nu på prov. Efter min träff med statsministern Sanna Marin är jag övertygad om att det blir så, sade hon.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »