• Centerns Jörgen Pettersson, till vänster, menar att det inte finns något intresse hos näringslivet att helt överta beskattningen. Arkivfoto.
Lagtinget godkände det nya ekonomiska systemet för självstyrelsen i dag och tacktalen var många och långa:
Publicerad: onsdag, 12 februari, 2020 - 16:55

Lagtinget godkände nytt ekonomiskt system

Näringslivets utveckling blir en viktig fråga för framtiden. Det var partierna ense om när Ålands lagting idag godkände det nya ekonomiska systemet för den åländska självstyrelsen.

Finans- och näringsutskottets ordförande Jörgen Pettersson (C) sade att Åland nu får ett större ansvar för den egna ekonomin.
-Vi når en verklighet där skatterna som betalas från Åland även kommer tillbaka till Åland och det är det närmaste vi kommer en egen beskattning, sade han.

Enligt Jörgen Pettersson finns det ingen vilja från riket eller intresse från näringslivet på Åland att överta beskattningen helt.

Marcus Måtar (Ob) påminde om att höjningen av avräkningsgrunden inte är klubbad än.
-Det är en unik situation där vi accepterar en ändring av självstyrelselagen utan att veta slutresultatet, sade Marcus Måtar.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) har haft goda diskussioner med regeringen i Helsingfors och tror på avräkningsgrunden höjs.
- Vår tillit sätt nu på prov. Efter min träff med statsministern Sanna Marin är jag övertygad om att det blir så, sade hon.

 

Fler Nyheter

Nära kollision i hamnen

I går var det riktigt nära att Tallink Siljas fartyg Silja Galaxy och Baltic Princess skulle ha kolliderat i västra hamnen i Mariehamn på grund av den hårda vinden.

UPPDATERAT kl 17.45: Många ålänningar strandsatta på Gran Canaria

Mattias Andersson intervjuades på söndagförmiddag
Flertalet ålänningar är fortsatt strandsatta på Gran Canaria efter att en sandstorm stängde flygplatsen i Las Palmas igår.

Träd blåste omkull och många utan el

Räddningstjänsten hade sex uppdrag under gårdagen varav alla handlade om träd eller telefonstolpar som blåst omkull i stormen.

Man fick villkorligt fängelse för grov rattfylla

Villkorligt fängelse och böter blev domen för en man som kört bil alkoholpåverkad mellan Solberget och Svibybron.

Hård vind stoppar Simskälafärjan

Det hårda vädret leder till ett trafikuppehåll på Simskäla-linfärjelinjen mellan Timskär och Vattungsrevet. Trafikuppehållet väntas vara mellan klockan 19.00 på lördagen och klockan 02.00 på söndagen.

Varning för farligt kraftig vind

Meteorologiska institutet varnar för farligt kraftig vind, 25 m/s i stormbyarna, från och med lördagskvällen vid 22-tiden till och med söndagsmorgonen.

Flera strömavbrott under helgen

Vid 16.55 på lördagen var 240 hushåll utan ström i Sund och 20 minuter dessförinnan var över tusen husåll drabbade. På fredagskvällen var över 2 700 hushåll på västra Åland utan el för en kortare tidsperiod. Alla har fått tillbaka strömmen.

Landskapsregeringen föreslår ändringar i jaktförordningen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Jakttiden för rådjur förlängs samtidigt som småskrake och brunand fredas från jakt. Det är exempel på förändringar i landskapsregeringens förslag på en ändring av jaktförordningen.

Vädret påverkar skärgårdstrafiken

m/s Skiftet angjorde inte Husö klockan 15.35 på lördagseftermiddagen. Detta på grund av hård vind.