• Lagtinget debatterade idag medborgarinitiativet om kortrutten, som finans- och näringsutskottet föreslår att förkastas. Över 1.800 personer hade skrivit under initiativet där man protesterade mot det nuvarande kortruttsförslaget. Foto Malin Lundberg.
Obundnas Lars Häggblom:
Publicerad: måndag, 1 april, 2019 - 17:26, uppdaterad: måndag, 1 april, 2019 - 20:04

Lagtinget diskuterade medborgarinitiativ om kortrutten

Finans- och näringsutskottet föreslår som vi tidigare berättat att lagtinget ska förkasta medborgarintiativet om kortrutten.

Utskottet skriver i sitt betänkande att initiativet har ett gott syfte, men att det inte går att lagstifta om ett materiellt innehåll för hållbarhetskriterierna på ett genomförbart sätt. Under dagens diskussion i lagtinget lämnade Lars Häggblom från Obunden samling in en reservation mot Finans- och lagutskottets betänkande om medborgarintiativet om kortrutten, där han efterlyser en skärgårdslag. Vice Talman Veronica Thörnroos, centern, replikerade med att fråga varför regelverket skulle vara snävare för skärgården än för fasta Åland när det handlar om att starta upp infrastrukturella projekt. Lars Häggblom svarade att en skärgårdslag inte behöver leda till att det blir snävare regler för skärgården.

 

 

Fler Nyheter

Böter om inte fårägare städar ur fårstall

ÅMHM ålägger nu en fårägare att noggrant rensa hela sitt fårstall och ordna en torr ströbädd till sina får. Fårägaren har trots flera inspektioner och tillsägelser inte städat och röjt upp så att fåren, som fortfarande går utomhus dygnet runt, har en torr liggplats i skydd för väder och vind.

Sympatistrejk från PAM nästa vecka

Servicefacket PAM väljer att stödja Post- och Logistikunionen, PAU:s kollektivavtalsförhandlingar genom att förbjuda behandlingen av paket och brev vid alla så kallade postombud.

Ny medlem i ombudsmannanämnden

Dan Sundqvist är ny medlem i ombudsmannanämnden efter att Mikael Larsson valt att bli befriad från uppdraget.

Körde fort med telefon vid skola

Polisen stannade under gårdagen en förare som vid en hastighetsövervakning utanför Södersunda skola överträdde hastighetsbegränsningen med 12 kilometer i timmen medan hen höll sin mobiltelefon i handen.

Bibliotekets trivselregler ska fastslås politiskt

Fredrika Sundberg:
I samband med att kultur- och fritidsnämnden slår fast nya bokningsregler för stadsbiblioteket passar man även på att politiskt fastslå de trivselregler man haft i två år. Det säger Fredrika Sundberg, kultur- och fritidsdirektör.

Christan Wikström, ObS, blir infrastrukturminister

Christian Wikström (ObS) intervjuas av Felix Quarnström
Christian Wikström, Obunden Samlings partisekreterare, blir infrastrukturminister i den tillträdande landskapsregeringen. Det bekräftar Wikström under tisdagkvällen.

Stort steg framåt för nytt ekonomiskt system

Avgående finansminister Mats Perämaa
I ett brev undertecknat av Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Finlands finansminister Mika Lintilä (C) har landskapsregeringen i dag fått löfte av regeringen Antti Rinne att avräkningsgrunden för klumpsumman ska höjas till 0,47 procent, precis det som landskapsregeringen begärt.

Byggfirma kräver Fifax på 450.000 euro

Peter Grönholm rapporterar
Byggfirma Hans Mattson Ab kräver Fifax och F-Fast på närmare 450 000 euro. Det framkom när den planerade tre dagar långa rättegången inleddes idag.

Fjärdvägen berörs inte av stödstrejk

Nyhetsnotisen i ljudformat
M/S Fjärdvägen som står för den största delen av transporten av livsmedel till Åland berörs inte av Sjömansunionens stödstrejk.