• Lagtinget debatterade idag medborgarinitiativet om kortrutten, som finans- och näringsutskottet föreslår att förkastas. Över 1.800 personer hade skrivit under initiativet där man protesterade mot det nuvarande kortruttsförslaget. Foto Malin Lundberg.
Obundnas Lars Häggblom:
Publicerad: måndag, 1 april, 2019 - 17:26, uppdaterad: måndag, 1 april, 2019 - 20:04

Lagtinget diskuterade medborgarinitiativ om kortrutten

Finans- och näringsutskottet föreslår som vi tidigare berättat att lagtinget ska förkasta medborgarintiativet om kortrutten.

Utskottet skriver i sitt betänkande att initiativet har ett gott syfte, men att det inte går att lagstifta om ett materiellt innehåll för hållbarhetskriterierna på ett genomförbart sätt. Under dagens diskussion i lagtinget lämnade Lars Häggblom från Obunden samling in en reservation mot Finans- och lagutskottets betänkande om medborgarintiativet om kortrutten, där han efterlyser en skärgårdslag. Vice Talman Veronica Thörnroos, centern, replikerade med att fråga varför regelverket skulle vara snävare för skärgården än för fasta Åland när det handlar om att starta upp infrastrukturella projekt. Lars Häggblom svarade att en skärgårdslag inte behöver leda till att det blir snävare regler för skärgården.

 

 

Fler Nyheter

Föreslår cancerscreening med MR-apparat

Runar Karlsson och Wille Valve
Kan landskapsregeringen införa prostatacancerscreening med hjälp av den nya magnetresonansapparaten man köpt in till ÅHS? Den frågan ställde Runar Karlsson (C) i lagtingets frågestund idag.

Efterlyser samordning av fisketransporter

Nyhetsnotisen i ljudformat
Finns det konkreta planer på en lösning där inte alla fiskare själva måste transportera sin fisk till Mariehamn?

80-åring smugglade snus

Nyhetsnotisen i ljudformat
En kvinna i 80-års åldern har dömts för lindrigt skattebedrägeri efter att ha fört in 140 dosor snus i landet.

Stormdrabbade i budgeten

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapets budget 2020 ska innehålla ett stödpaket för skogsbrukare för att åtgärda skador efter stormen Alfrida i januari i år.

Ålands köp & sälj stoppades

Peter Grönholm rapporterar
Facebookgruppen Ålands köp & sälj stoppades av Facebook imorse. Anledningen är att Facebook granskar gruppen på grund av försäljning av djur som förekom på sidan.

Rättegång om båtmotorer

Nyhetsnotisen i ljudformat
Rättegången gällande vågen av båtmotorstölder sommaren 2016 inleddes idag. Två män i 25-årsåldern stod åtalade på nio punkter av stöld och försök till stöld.

Holmström blir ny vd på ÅPF

Nyhetsnotisen i ljudformat
Sue Holmström blir ny vd för Ålands producentförbund efter Henry Lindström som går pension.

Jomala sköt upp beslut om räddningsmyndighet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Jomala fullmäktige bordlade ärendet om den gemensamma räddningsmyndigheten än en gång och nu ska fullmäktige ta upp det på sitt nästa möte som är den 12 november.

Skarven och Alfågeln servas för 955.000 euro

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Oy Western Shipyard Ltd dockar och utför reparationsarbeten på m/s Alfågeln för 195.000 euro under 2019.