Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 november, 2022 - 16:49Uppdaterad: måndag, 21 november, 2022 - 17:53
  • Aktiva åtgärder för att begränsa havsörnsstammen behövs för att skydda ejdern, tycker många i lagtinget. Arkivfoto.

Lagtinget bordlade jaktlagen

Ändringarna i jaktlagen är välkomna, men inte tillräckliga för att skydda sjöfågelstammen.

Det är social- och miljöutskottets syn på förslaget som behandlades i lagtinget i dag. Utskottet anser att det behövs aktiva åtgärder för att begränsa havsörnsstammen och man välkomnar därför landskapsregeringens avsikt att inleda en dialog med EU-kommissionen.

Det verkar råda en stor samsyn kring detta bland lagtingsledamöterna, men behandlingen slutade ändå med att ärendet bordlades på initiativ av Centerns Jörgen Pettersson. Han ifrågasätter varför utskottet föreslår att gränsbevakningsväsendet ska få tillgång till uppgifterna i jägarregistret.

-Åländsk jakt är åländsk behörighet och ska övervakas av åländsk myndighet. Gränsbevakningsväsendet är ingen sådan, sa han.

Jörgen Pettersson fick understöd av Stephan Toivonen (ÅLD) och ärendet bordlades till nästa plenum som äger rum på onsdag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »