Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 maj, 2018 - 13:33
  • EU-parlamentet i Bryssel. Arkivfoto: Nina Smeds.

Lagmotioner om valkrets i EU-valet

Riksdagsledamot Mats Löfström har lämnat in en lagmotion om att göra Åland till egen valkrets i nästa Europaparlamentsval. Lagtinget tänker göra det samma.

Bakgrunden är att Finland föreslås få en tilläggsplats när de så kallade Brexitplatserna fördelas, vilket formellt väntas bli klart i slutet på juni.

- Genom att Finland nu får en plats ytterligare finns en unik chans att verkställa principbeslutet från 2009 om att öka Ålands inflytande i Europaparlamentet, skriver Mats Löfström i ett pressmeddelande. Tidpunkten för motionen har valts för att det nu är ett år till nästa EU-val och för att koordinera arbetet med lagtingets insatser.

I dag har också lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd kommit överens om att lagtinget ska lämna in ett likadant laginitiativ som Löfström till riksdagen. 

År 1994, inför Finlands EU-inträde, lämnade dåvarande riksdagsledamoten Gunnar Jansson en lagmotion i samma ärende. Det gjorde också riksdagsledamot Roger Jansson år 2004 och lagtinget 2006.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »