Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 oktober, 2022 - 06:44Uppdaterad: torsdag, 6 oktober, 2022 - 09:31
  • Patrik Sundblom, vd Ålands bygg. Foto: Johan Ågren.

Läget har stabiliserats i byggbranschen

Brist på olika typer av byggnadsmaterial som stål och trä skapade en kris i byggbranschen i våras. Nu har läget stabiliserat sig lite, men visst är situationen fortfarande annorlunda än innan kriget i Ukraina.

- Snabbheten i prisökningen har avmattats, och i vissa produktgrupper kanske de har sjunkit någon procent, säger Patrik Sundblom, vd på byggföretaget Ålands bygg.

Han konstaterar samtidigt att prisnivåerna är högre än innan krigsutbrottet och att frågan kvarstår hur de allt högre energipriserna inverkar på prisbildningen.

För byggföretagen innebär osäkra prisnivåer utmaningar när det kommer till att ge offerter. Patrik Sundblom tror att det i tider som dessa kommer att bli vanligare med löpande räkningar.

- För prisnivåerna ligger ju betydligt över vad den allmänna kunskapen sa att projekten ska ligga på per kvadratmeter för bara ett år sedan, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »