Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 oktober, 2021 - 15:49Uppdaterad: tisdag, 12 oktober, 2021 - 15:49

Lag om coronapass kan vara färdig redan till helgen

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott siktar på att få färdigt den lag som möjliggör coronapass till på lördag, rapporterar Yle.

Orsaken till att det nu är bråttom är att lagförslaget hör ihop med de nuvarande inresebegränsningarna som gäller fram till fredag.

Detaljer i förslaget diskuteras ännu men syftet med passen är att möjliggöra för till exempel restauranger, muséer och evenemang att ha öppet istället för att införa andra begränsningar.

–Nu har vi inga begränsningar för offentliga tillställningar på Åland. Skulle det komma tillbaka kan en arrangör, med vissa villkor, välja att kräva pass och då slippa följa till exempel en deltagarbegränsning, säger Joel Bremius, jurist på landskapets hälso- och sjukvårdsbyrå.

För att passen ska kunna tas i bruk enligt det liggande förslaget krävs först ett myndighetsbeslut.

–De begränsningar som gäller på Åland just nu är inte i den omfattningen så att man kan tillämpa passen, det krävs en försämring av pandemisituationen, säger Joel Bremius.
Efter social- och hälsovårdsutskottets behandling måste lagen också behandlas av riksdagen och presidenten.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »