Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 februari, 2019 - 13:00Uppdaterad: måndag, 4 februari, 2019 - 17:28
  • Kommunutredarna Marcus Henricson, Siv Sandberg och Jan-Erik Enestam presenterade i dag sin slutrapport för kommunreformen. Arkivfoto: Eva Ringbom-Fonsell

Kommunreformens tidtabell “realistisk men krävande”

Kommunreformens tidtabell är realistisk men krävande enligt den slutrapport som kommunutredarna och landskapsregeringen offentliggjort idag. Utredningen utgår från det tidigare beslutet att dela upp Åland i fyra kommuner, Mariehamn, Skärgården och Norra samt Södra Åland.

Utredarna rekommenderar att kommunerna påbörjar förhandlingarna nu under våren så att kommunstyrelse och fullmäktige kan börja behandla de första samgångsavtalen i december detta år. Senast den första januari 2022 ska de nya kommunerna bildas. I nuläget får de kommuner som hinner bildas innan första januari 2021 ett extra så kallat samgångsunderstöd. Skärgården har i lagen undantag till första januari 2022 vad gäller det extra stödet. Utredarna föreslår att undantaget även ska gälla även Norra och Södra Åland eller att man förlänger hela tidsplanen för samgång med minst ett år. Detta då man i prognoser sett att det blir svårt att klara ekonomin i uppstartsfasen av de nya kommunerna utan stödet och man bedömer att en samgång till första januari 2021 är osannolik.

Omarbeta landskapsandelsystemet

Utöver detta konstateras att landskapsandelssystemet behöver omarbetas för att kommunerna ska klara ekonomin efter de tre första åren samgångsunderstödet betalas ut. I kommunerna finns ett betydande politiskt motstånd mot reformen, här poängterar utredarna att man behöver vidga perspektivet och se på reformens konsekvenser ur ett längre perspektiv, samt bedöma vilka möjligheter reformen ger för hela området.

Skärgården bör skuldsaneras

Skärgårdskommunerna blir kanske den största utmaningen. Man konstaterar att Skärgården bör skuldsaneras i någon form vid samgång. I utredningen har man som ett verktyg använt sig av de finländska lagstadgade kriterierna för utvärdering av kommuners ekonomi. Man påpekar att kriterierna inte är absoluta sanningar men menar att de ger en bild av styrkor och svagheter i kommuners ekonomi. Vid en samgång skulle Skärgården uppfylla kriterierna för en kriskommun i fråga om skuldbörda. En eventuell skuldsanering skulle behöva täcka kommunens skulder till den utsträckning att man senare skulle kunna hantera skulderna genom vanlig amortering. Höga skulder i kombination med svag demografisk utveckling och låga skatteintäkter menar man skulle kunna leda till en ond spiral där kommunen inte skulle kunna låna till nödvändiga investeringar. Utredningen ger två förslag, antingen ett särskilt lagstadgat stöd till Skärgården eller en tidsbegränsad justering i landskapsandelssystemet.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »