Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 maj, 2017 - 15:32
  • Lagtinget godkände i dag lagförslaget om en enda räddningsmyndighet på Åland. Arkivfoto.

Klart för en räddningsmyndighet

Det blir nu en kommunal räddningsmyndighet på Åland. Det står klart när lagtinget i dag efter omröstning godkände landskapsregeringens lagförslag. Mariehamns stad blir värdkommun för räddningsmyndigheten, ifall inte kommunerna gemensamt kommer med en annan lösning, och den ersätter dagens två myndigheter där en del landsbygdskommuner haft en egen. Redan för tio år sedan var målsättningen en myndighet för räddningsväsendet, men har inte uppnåtts på frivillig väg mellan kommunerna. Oppositionen, med centern i spetsen, är starkt emot förändringen och menar att den hotar de frivilliga brandkårernas verksamhet och att den orsakar en onödig konflikt mellan stad och landsbygd. Regeringspartierna vann dock omröstningen med 17-11. Två ledamöter var frånvarande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »