• Lagtinget godkände i dag lagförslaget om en enda räddningsmyndighet på Åland. Arkivfoto.
Publicerad: onsdag, 31 maj, 2017 - 15:32

Klart för en räddningsmyndighet

Det blir nu en kommunal räddningsmyndighet på Åland. Det står klart när lagtinget i dag efter omröstning godkände landskapsregeringens lagförslag. Mariehamns stad blir värdkommun för räddningsmyndigheten, ifall inte kommunerna gemensamt kommer med en annan lösning, och den ersätter dagens två myndigheter där en del landsbygdskommuner haft en egen. Redan för tio år sedan var målsättningen en myndighet för räddningsväsendet, men har inte uppnåtts på frivillig väg mellan kommunerna. Oppositionen, med centern i spetsen, är starkt emot förändringen och menar att den hotar de frivilliga brandkårernas verksamhet och att den orsakar en onödig konflikt mellan stad och landsbygd. Regeringspartierna vann dock omröstningen med 17-11. Två ledamöter var frånvarande.

Fler Nyheter

Förhandsröstning i presidentvalet inleds i dag

I dag inleds förhandsröstningen inför presidentvalet den 28 januari. Det är möjligt att rösta bland annat på postkontoret i Mariehamn till och med den 23 januari.

ÅHS mätte arbetsvälbefinnande

7,48 enligt ett index på en tiogradig skala! Det betyget ger anställda inom Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, i en enkät som gjorts för att mäta och utveckla personalens välbefinnande.

Hotellövernattningarna ökade i fjol

212.800 hotellövernattningar gjordes på Åland förra året och det är en ökning om närmare tre procent jämfört med 2016. Det visar ny statistik från Åsub.

Ny ordförande för stadsstyrelsen klar i dag

Roger Jansson och Igge Holmberg intervjuas av Owe Sjöblom
Moderat samling i Mariehamn presenterar troligtvis en ny kandidat till posten som ordförande för stadsstyrelsen idag.

Hovrätten förkortar körförbud

Åbo hovrätt förkortar ytterligare ett körförbud som dömts ut av tingsrätten i Mariehamn.

Torvalds främsta Natoförespråkaren

Presidentkandidat Nils Torvalds intervjuas av Hasse Persson-Bru
Presidentvalets främsta Natoförespråkare är Svenska Folkpartiets kandidat Nils Torvalds.

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.