• Tommy Sjöholm är vd för Abilita. Pressfoto.
Lyssna på inslaget med Tommy Sjöholm, vd för Abilita:
Lyssna på inslaget med Tommy Sjöholm, vd för Abilita (längre version från Åland idag, del 1/2)
Lyssna på inslaget med Tommy Sjöholm, vd för Abilita (längre version från Åland idag, del 2/2)
Publicerad: tisdag, 22 oktober, 2019 - 06:34, uppdaterad: tisdag, 22 oktober, 2019 - 17:27

"Kampanjen mot Åda ett försök att sälja egna lösningar"

- Som vi ser det är målet med Pedagos kampanj mot Åda att försöka sälja sina egna lösningar. Det säger Tommy Sjöholm, vd för Abilita, det IT-företag som Åda upphandlat löne- och personaladministrationssystemet ifrån.

- Vi håller på med en utredning om huruvida deras uttalanden varit allvarliga nog för att vi ska vidta rättsliga åtgärder, men det är tydligt att deras spekulationer varit ämnade att misskreditera oss.
Enligt Sjöholm har affären inte brutit mot några upphandlingsregler, även om han bekräftar att 27 ska-krav strukits.
- Det är helt normalt i större projekt att avtalen ändras med tiden, och i det här fallet är det en relativt liten del som lyfts ut, säger Sjöholm.

Fler Nyheter

“Liberalerna var inte önskvärda i regeringsförhandlingarna”

Katrin Sjögren:
Varken Camilla Gunell (S) eller Katrin Sjögren (L) är förvånade över den regeringsbas som idag presenterades.

Sandberg: "Vinnarnas regering"

Siv Sandberg:
Vinnarnas regering och en regering som vänder högerut. Så kan den nya regeringsbasen som presenterades i dag sammanfattas enligt Siv Sandberg, statsvetare och forskare vid Åbo Akademi.

Inkommande post väntas bli försenad

Eivor Granberg:
Betydande förseningar i postgången väntas även drabba ålänningarna, med anledning av den strejk som i dag inleds i riket inom den finländska posten, Posti.

Nominera till Årets senior

Äldrerådet i Mariehamn har sedan 2011 delat ut utmärkelsen Årets senior och den som premieras får dela ut en summa på 200 euro till en ideell förening som Årets senior anser gör ett gott arbete för våra medmänniskor.

Pensionärer, flyktingar och gasbilar i ÅD-motioner

Stephan Toivonen kommenterar regeringsbasen:
Ett skattefritt pensionsarvode på 100 euro till alla som lyfter folkpension, sjukpension eller som av olika orsaker inte längre erhåller inkomstrelaterad ersättning. Detta istället för den summa på 1,8 miljoner för avdrag på löne-och pensionsinkomster som finns i den avgående landskapsregeringens budgetförslag för år 2020.

"Bergstrukturen är närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp"

Förhållandena i bergstrukturen i farleden utanför Degerby på Föglö är "närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp". Det skriver Bengt Eriksson , projektledare på Byggab som tilldelats uppdraget att bygga en bro mellan Gripö och Deberby, i en insändare i dagens lokaltidningar.

Sju nya i lagtinget efter regeringsbildningen

Moderat samlings två ministerposter i den nya landskapsregeringen innebär att de avgående ministrarna Wille Valve och Mika Nordberg tar plats i lagtinget. Sammanlagt sju nya lagtingsledamöter tar plats i lagtinget.

C, ObS, MSÅ och HI i regering

C, ObS, MSÅ och HI i regering:
Dessa fyra partier ingår i regeringen: Centern, Obunden samling, Moderat samling Åland och Hållbart initiativ. Ålands Framtid stöder regeringen, men får ingen ministerpost.

Regeringsbasen presenteras idag

Idag klockan 12.00 presenteras regeringsbasen av regeringssonderaren Veronica Thörnroos (C). Ålands Radio direktsänder presskonferensen från start.