Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 september, 2024 - 15:55Uppdaterad: onsdag, 4 september, 2024 - 17:22
  • Lax. Foto: W.carter/Wikimedia commons

Jordbruksministeriet: Åländskt laxfiske kan tillåtas 2025 

Preliminära forskningsresultat visar att det åländska och finländska kustfisket efter lax inte utgör något hot mot laxbeståndet i den svenska älven Ljungan.

Enligt DNA-analyser utgör lax från Ljungan högst 0,2 procent av de laxar som fångats under det vetenskapliga laxfiske som genomförts i år. 

Det skriver Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande. 

Årets vetenskapliga laxfiske inleddes den 27 maj med 32 fiskefartyg från riket och Åland. De åländska fartygen fångade 929 laxar och fartygen från fastlandet fångade 2 233 laxar. Av dessa var cirka 76 procent vild lax med fettfena. 

87 procent av de vilda laxarna kom från Torne älv, Kalixälven och Simo älv. Maximalt tre laxar kan ha härstammat från Ljungan, skriver ministeriet som nu menar det inte är nödvändigt att förbjuda laxfiske på Bottenhavet, Skärgårdshavet och Ålands hav 2025. Man skriver att detta också ligger i linje med Internationella havsforskningsrådets nya råd om att tillåta laxfiske i haven kring Åland 2025. 

Det finländska och åländska laxfisket har tidigare fått en del kritik, bland annat från landskapsveterinär Maria Borgström och från Stiftelsen för östersjölaxen i Sverige, som menat att det vetenskapliga laxfisket snarast varit att betrakta som ett kryphål. Man har också betonat att det inte bara är laxbeståndet i Ljungat som är hotat, utan att Östersjölaxen över lag behöver skyddas.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »