Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 juni, 2024 - 15:19Uppdaterad: onsdag, 19 juni, 2024 - 18:52
  • Thomas Johansson, verksamhetsledare på Baltic salmon fund. Fotomontage: ÅRTV

“Är Åland en skurkstat?” Organisation reagerar kraftigt på beslut att frånta landskapsveterinären rättigheterna

Den svenska organisationen Stiftelsen för Östersjölaxen reagerar kraftigt på landskapsregeringens beslut att frånta landskapsveterinär Maria Borgströms rättigheter efter att hon ifrågasatt laggrunden för det vetenskapliga laxfisket. 

– Det är helt chockerande, och oroväckande. Det låter som något en skurkstat skulle göra, säger Thomas Johansson, verksamhetsledare. 

Organisationen företräder 14 000 fiskerättsägare i Östersjön och lobbar på EU-nivå för att skydda vildlaxens bestånd. Att EU godkänt ett visst fortsatt fiske i Finland och på Åland, och kallar det vetenskapligt, köper man inte. Speciellt kraftigt reagerar Johansson på miljöbyråns chef Bengt Michelssons svar om att fisken fiskas i kommersiellt syfte, precis som förut, och att det därför inte skulle krävas lagstöd på djurskyddsgrunder, som det krävs i annat vetenskapligt fiske. 

– Det är en direkt överträdelse. De har anmält ett vetenskapligt fiske, det får inte vara ett kommersiellt fiske som tidigare. 

Enligt Johansson är det absurt att 32 finländska yrkesfiskare anses viktigare än de 14 000 fiskerättsägare som de företräder. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »