Publicerad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 15:27Uppdaterad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 17:18
  • Lantrådet Katrin Sjögren säger att LR har kollektivt ansvar i I-valsfrågan men att det inte kom några signaler om att det var problem med säkerhet eller tidsplan. Foto Owe Sjöblom

Internetval-debaclet ska utredas

Läget är allvarligt och situationen är djupt otillfredsställande. Nu måste man göra allt man kan för att de bortaålänningar som vill rösta i lagtingsvalet ska kunna rösta. Det säger lantrådet Katrin Sjögren, liberalerna.

30 timmar har gått sedan centralnämnden för lagtingsvalet kom med beskedet att internetröstningen ställs in till följd av identifierade riskfaktorer. Men när landskapsregeringen för fyra månader sedan fattade sitt beslut fanns inga indikationer på säkerhetsrisker.
- Vi fick tydliga och klara besked om att allt gick enligt planen. Det var inga problem med varken säkerhet eller tidsplanen, säger Katrin Sjögren som där och då lämnade över administrationen av valet till centralnämnden för lagtingsval och som sedan dess inte har haft insyn i processen.
Hon säger samtidigt att hela landskapsregeringen har ett kollektivt ansvar i frågan och att det kommer att bli en utredning om var det har brustit. Detta för att komma till rätta med problemen inför nästa lagtingsval.