• Lantrådet Katrin Sjögren säger att LR har kollektivt ansvar i I-valsfrågan men att det inte kom några signaler om att det var problem med säkerhet eller tidsplan. Foto Owe Sjöblom
Lantrådet Katrin Sjögren säger att LR har kollektivt ansvar i i-valsfrågan
Lantrådet Katrin Sjögren säger att LR har kollektivt ansvar i i-valsfrågan (längre version från Åland idag)
Så säger alla andra partiordföranden om röstningsmissen (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 15:27, uppdaterad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 17:18

Internetval-debaclet ska utredas

Läget är allvarligt och situationen är djupt otillfredsställande. Nu måste man göra allt man kan för att de bortaålänningar som vill rösta i lagtingsvalet ska kunna rösta. Det säger lantrådet Katrin Sjögren, liberalerna.

30 timmar har gått sedan centralnämnden för lagtingsvalet kom med beskedet att internetröstningen ställs in till följd av identifierade riskfaktorer. Men när landskapsregeringen för fyra månader sedan fattade sitt beslut fanns inga indikationer på säkerhetsrisker.
- Vi fick tydliga och klara besked om att allt gick enligt planen. Det var inga problem med varken säkerhet eller tidsplanen, säger Katrin Sjögren som där och då lämnade över administrationen av valet till centralnämnden för lagtingsval och som sedan dess inte har haft insyn i processen.
Hon säger samtidigt att hela landskapsregeringen har ett kollektivt ansvar i frågan och att det kommer att bli en utredning om var det har brustit. Detta för att komma till rätta med problemen inför nästa lagtingsval.
 

Fler Nyheter

Centern får informellt grönt ljus för regeringsförhandlingar

Veronica Thörnroos C) intervjuas av Felix Quarnström
Alla partier ger sitt stöd till att Centern efter valet tar initiativet i de informella regeringsförhandlingarna. Det säger partiordförande Veronica Thörnroos efter att partiets styrelse under måndagkvällen höll sitt första möte efter valet.

Delvis landskapsägda Flexens rekryterar energikonsult

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Flexens Ab rekryterar Juhani Riikonen som energiexpert. Enligt ett pressmeddelande, från det delvis landskapsägda bolaget, ska han bland annat bygga...

Tre ministrar petas av väljarna

Nordberg och Valve om gårdagens valresultat:
Den avgående regeringen har tre ministrar som inte kommer in i lagtinget på eget mandat nästkommande period. Det handlar om Moderaternas Wille Valve och Mika Nordberg samt Liberalernas Mats Perämaa.

Centern störst i 13 kommuner, färre kvinnor och lägre medelålder

Statsvetaren Siv Sandberg:
Endast nio av de 30 invalda lagtingsledamöterna är kvinnor, det här är en förändring från senaste lagtingsval 2015 då tio kvinnor blev invalda. Procentuellt betyder det här att lagtinget består till 30 procent av kvinnor vilket kan jämföras med Finlands riksdag som består av 47 procent kvinnor och Sveriges riksdag som består av 46,13 procent kvinnor.

2.500 euro i böter för sjöfylleri

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man i 55-årsåldern dömdes i onsdags av Ålands tingsrätt för sjöfylleri till 45 dagsböter om 57 euro, totalt 2.565 euro.

Dålig information orsakade långsam rösträkning

Robert Sundström är centralvalnämndens ordförande:
Tre ersättare i centralvalnämnden visade sig vara jäviga när räkningen av förtidsrösterna skulle inledas klockan 12 på valdagen.

Fiskrök orsakade garagebrand

En fiskrök har orsakat en brand i ett garage i Godby under natten mot lördag.

Vem blev röstmagnet i din kommun?

Martina Eriksson rapporterar om kommunernas röstmagneter:
Kommunernas respektive röstmagneter representerar flera olika partier. I Saltvik, Finström, Jomala, Lemland, Vårdö och Sund kommer kandidaterna som fick flest röster från Centern.

Socialdemokrater, liberaler och moderater valets förlorare

Camilla Gunell och Annette Holmberg-Jansson:
De partier som bildat landskapsregering de senaste fyra åren backade alla i lagtingsvalet i går. Socialdemokraterna tappade två mandat från fem till tre, liberalerna tappade ett mandat från sju till sex och moderaterna tappade ett mandat från fem till fyra.