Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 november, 2022 - 11:42Uppdaterad: tisdag, 29 november, 2022 - 12:12

HI vill ha premiärminister

Lantrådstiteln borde istället vara premiärminister eller förste/a minister, menar Hållbart initiativs Alfons Röblom och Simon Holmström.

De båda har undertecknat en åtgärdsmotion på ämnet, motiveringen är att formen och förutsättningarna för självstyrelsen ändrat mycket sedan 1920 då den första självstyrelselagen antogs. I en allt mer internationell värld där lantrådet representerar Åland i internationella medier och är det viktigt med en tydlig titel.

–Det är inte bra när medier utanför Åland måste hitta på egna varianter för att beskriva lantrådets roll i självstyrelsen. Genom åren har man kunnat se till exempel ”statsminister” med statsminister inom citationstecken, ungefär som om det skulle vara lite på låtsas. Om lantrådets titel i stället vore premiärminister skulle det bli tydligare. Åland tjänar på en så tydlig kommunikation som möjligt, skriver Alfons Röblom i ett pressmeddelande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »